Tuusula-viikolla Kellokosken sairaalamuseolla

Tuusula-viikon tiistaina kävin tyttäreni kanssa tutustumassa harvoin aukiolevaan Kellokosken sairaalamuseoon. Paikassa on todella mielenkiintoista mielisairaalan historiaa. Paikalla oli Tuusulan museon Harri Nyman kertomassa tarinoita ja tietoa menneestä.

Tässä näkymä sairaalamuseon sisältä.

Sotien jälkeen Kellokoskella oli yli tuhat potilasta, kun Kellokoskelle tuotiin menetetystä Karjalasta olleet potilaat. Kun kaikki eivät mahtuneet sairaalan tiloihin, osa sijoitettiin lähiseudun perheisiin, työtäkin tekemään. Tästä alkoi perhetyö, jota jatkui Harrin kertoman mukaan 2000-luvun alkuvuosiin.

Tuusulan museon Harri Nyman, erikoistunut myös paikkojen identiteettiin.
Kellokoskella tehtiin noin 200 lobotomialeikkausta.

Sairaalamuseossa kävi nyt tiistaina runsaat 300 vierailijaa, iltapäivän lopussa, kun olin tutustumassa, paikalla oli parikymmentä. YLE oli käynyt myös päivällä, huomenna keskiviikkona ohjelmaa tulee sairaalamuseosta niin radiosta kuin tv-alueuutisista.

Kellokoskella on moni taiteilijakin ollut. Kuten Harri kertoi, herkkyys, luovuus ovat kovin lähellä mieltä ja mielenmyllerrystä. Kirjailija Lauri Viita vietti aikaansa 1959-1965 Kellokoskella.

Sairaalamuseosta kävelimme avoimen sairaala-alueen kautta Keravanjoen varta pitkin Ruukille, jossa Kinuskillassa sitten kunnon Ruukkipurkeri maistui. Niin näytti moni muukin samaan aikaan sairaalamuseossa ollut löytäneen Kinuskillan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *