Apulaispormestari kuuntelee herkällä korvalla kritiikkiä liikenteestä Keski-Uusimaa 18.11.2019

Kritiikkiä HSLää kohtaan, välillä myös kiitostakin, on esitetty Keskarin lukijan-palstalla ja tekstiviesteissä tiuhaan tahtiin. RF Hyrylästä kirjoitti keskiviikkona 13.11.2019 ”Luottamus katkolla Tuusulaan” ja heti perään torstaina 14.11. Ex-bussimatkustaja: ”Tuusula ei ilmeisesti voi HSL:lle mitään”. Aiemminkin kirjoittanut Leena jatkoi nyt perjantaina 15.11. ”HSL-liikenne on suuri pettymys”-

Luottamus pormestarikolmikkoon ja kunnanhallitukseen on tosi heikkoa. Heille on kirjoiteltu mielipiteitä ja ovathan he kai lukutaitoisia ja pystyvät lukemaan Keski-Uusimaassa olevia kommentteja.

Keskaria lukiessani nämä kommentit ovat minulle tuttuja. Keskarin lisäksi HSL on poikkeuksetta esillä kuntalaistilaisuuksissa, jopa kaupassa käydessäni, kuntalaisten yhteydenotoissa. HSL:stä on vahvoja mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Tuusula teki päätöksen liittyä HSLään 13.2.2017 äänin 31-22. Olin liittymistä vastaan. Tiesin, ettei HSL joukkoliikenneoperaattorina, aikataulutetulla reittiliikenteellään pysty ratkaisemaan Tuusulan sisäisen liikkumisen ongelmia. Ymmärsin, että HSL:n myötä tuleva liityntäliikenne vaihtoineen vaikeuttaa sujuvaa matkustamista etenkin Helsinkiin. Ounastelin HSL suuren organisaation jäykkyyttä liikenteen kehittämisessä.

Ymmärsin HSL:n hyviäkin puolia: lippujen laaja kelpoisuus, parempi pysäkki-informaatio, kytkentä pääkaupunkiseudun liikkumiseen, monipuoliset liikkumisen tavat.

Nyt olemme toista vuotta HSL:n jäsenenä. Vaikuttaminen tapahtuu HSL:n sisällä; hallituksen kokouksissa, viranhaltijoiden välisessä vuorovaikutuksessa. Tuusulan kunnanhallitus antaa lausunnon myös seuraavien vuosien HSL:n talous- ja toimintasuunnitelmasta.

Tämän lausunnon vuosista 2020-2022 kunnanhallituksemme antoi viime elokuussa 26.8. Teimme Reinikaisen Tuijan (Tupu) kanssa lisäysesityksen lausuntoon: sisäisen liikenteen kokeilu kutsuliikenteenä (uudenaikainen Sampo-liikenne) HSL:n kanssa ja aiemman 962 linjan kaltainen suora yhteys Hyrylästä Jumboon/Aviapolikseen.

Harmiksemme äänin 9-4 kunnanhallitus hylkäsi ehdotuksemme. Siitäkin huolimatta, että yksimielisesti valtuustossa hyväksymissämme kuluvan vuoden 2019 vuositavoitteissa ja toimissa on nimenomaan maininta tästä kutsuliikenteen kokeilusta.

Suora linja Kamppiin on keskusteluttanut eniten. Viime talven ja kevään aikana usein yhteydenotoin kannustin Ventoniemeä aloittamaan U-liikenteen Hyvinkäältä Hyrylän kautta Helsingin keskustaan Kamppiin. Liikenne U662 alkoikin ja nyt arkiset seitsemän vuoroa ovat täynnä. Vielä kun viikonloppuun saataisiin muutama vuoro. Kiitokset Ventoniemelle!

HSL on tuonut niin hyvää kuin huonoakin liikkumiseen. Samalla tavalla ihmisten kokemukset jakaantuvat: joku on hyötynyt, toinen taas kärsinyt. Toivon ymmärrystä kuntalaisten kesken, asettautumista toisen asemaan. Liikkumistarpeemme ovat erilaisia, yksi malli ei kaikille sovellu.

Kyllä, HSLään on vaikea vaikuttaa. Sen ovat kokeneet myös espoolaiset. Toivottavasti naapurimme Järvenpäässä liittyessään tulevaisuudessa HSLään eivät samassa tilanteessa ole. Edunvalvonnan on oltava jatkuvaa ja voimakasta.

Liikkumisessa minun tavoitteeni ovat 1. Tuusulan sisäisen liikkumisen parantaminen, 2. suora yhteys Hyrylästä Aviapolikseen ja 3. suorien, vaihdottomien yhteyksien määrän lisääminen Hyrylästä Kamppiin (=Ventoniemi).

Näiden lisäksi katson tulevaisuuteen. Liikkuminen muuttuu lähivuosina suuresti mm liikkumisen palvelujen (=MaaS) ja autonomisen (robotti)liikenteen muodossa. Tuusula oli tässä v 2014-2016 Suomessa eturintamassa uutta kehittämässä. Viimeisinä vuosina emme ole päässeet eteenpäin. Osaamis- vai asennekysymys?

Tuusulassa 15.11.2019

Jussi Salonen

apulaispormestari (Tuusulan puolesta ry Tupu)

Tuusula

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.