Keski-Uusimaa 10.1.2021 Jussi Salosen kolumni: Seiskallakin oman kunnan lukioon

Seiskallakin oman kunnan lukioon

Jussi Salonen

Järvenpääläinen äiti harmitteli, kun kasilla ei pääse oman kunnan lukioon (HS 28.12.2020). Järvenpään lukion yleislinjan keskiarvoraja oli viime vuonna 8,83, korkein keskisellä Uudellamaalla.

Sean McLoughlin kysyi kolumnissaan: Onko Järvenpään lukio liian hyvä? (K-U 3.1.2021).

Useat arvioivat lukion paremmuutta korkean sisäänpääsykeskiarvon kautta: mitä korkeampi raja, sitä parempi lukio. Tämä on yksi arvioinnin näkökulma ja osoittaa usein lukion haluttavuutta nuorten keskuudessa.

Muitakin näkökulmia on. Miten lukiossa on menestytty ylioppilaskirjoituksissa tai miten opiskelijoiden arvosanat ovat parantuneet lukion aikana, kuten STT lukiovertailunsa tekee.

Alhaisempien keskiarvorajojen (7,2–7,8) Tuusulan lukion toimipisteet menestyvät STT:n vertailussa. Kevään 2020 vertailussa 351 lukion joukossa Tuusulan sija oli 168, Järvenpää 209 ja Kerava 258 (K-U 30.5.2020).

LUKIOIDEN paremmuudesta syntyy aina keskustelua, on näkökulma sitten mikä tahansa.

Tärkeintä on, että jatkuvasti kehitämme lukioitamme, täytämme kasvatus- ja opetustehtävämme ja annamme hyvän perustan nuorillemme elämäänsä.

Työn tärkeys korostuu nyt, kun oppivelvollisuusiän nostaminen 18 ikävuoteen on päätetty. Tavoitteena on, että peruskoulun päättävä nuori suorittaa toisen asteen koulutuksen, josta tulee maksutonta.

Nivelvaiheen – siirtyminen peruskoulun päätyttyä toiselle asteelle lukioon tai ammatilliseen oppilaitokseen – onnistuminen korostuu. Kaikille nuorillemme on löydyttävä opiskelupaikka.

AJATTELEN järvenpääläisen äidin tavoin, että kasilla pitäisi päästä oman kuntansa lukioon. Vähempikin riittää, seiskallakin.

Lukion aikana nuori kypsyy, ymmärtää opiskelun tärkeyden tulevaisuuttaan ajatellen ja tuleva ammattiura alkaa siintää mielessä, valinnat kursseihin sitä kautta.

Lukiomme ja opetuksemme kehittyvät lukuisten hankkeiden, toimintakulttuurin uudistamisen ja henkilökuntamme osaamisen, kehittämishalukkuuden kautta.

Tätä teemme yhdessä opiskelijoiden ja vanhempien kanssa. Tiimilukiota viemme eteenpäin, Jokelassa on erityisosaamisena ratsastus, Kellokoskella pelillisyys.

Tuleva Tuusulan lukion Hyrylän toimipiste Monio niin hirsisten seiniensä kuin tarjoamansa kasvatuksen ja opetuksen kautta nostaa tuusulalaisten nuorten kiinnostusta omaan lukioonsa.

Silloinkin on varmistettava, että usein erilaisessa kasvunvaiheessa olevat nuoremme lukioon pääsevät, rakentamaan perustaa tulevaisuudelleen turvallisessa ympäristössä.

Kirjoittaja on Tuusulan apulaispormestari (Tupu), kasvatus- ja sivistyslautakunnan puheenjohtaja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.