Eeva-Liisa Alasjärvi harmitteli Tuusulan joukkoliikennettä ja siitä käytävää keskustelua (K-U 15.1.).
Ymmärrän häntä. Eeva-Liisa kokee monen muun tavoin liikkumisen Hyrylästä Helsinkiin vaikeutuneen. Tästä puhuessa avuliaita neuvoja tulee: valitse bussi ja mene Keravalle, josta junalla Hesaan.
Valitettavasti tämä ei ole läheskään aina oikea vastaus kuntalaisen liikkumisen tarpeisiin, eikä pelkästään ikääntyneiden, vaan monien muidenkin. Liikkumisen sujuvuuden kaipuu koskee myös suuntaa Helsingistä Hyrylään.
Kovin usein neuvoja antaa neuvonsa omasta näkökulmastaan, oman liikkumisensa malleista. Tässä unohtuu se, että mikä sopii minulle, ei sovi läheskään kaikille.
Tätä kuvaa hyvin se, että esimerkiksi Lahelasta tulee joukkoliikenteestä niin myönteistä kuin kielteistäkin palautetta.
Kuten Eeva-Liisa kirjoittaa, sujuvat matkaketjut ovat vähentyneet HSL-liikenteen ollessa suuressa määrin liityntäliikennettä.
Mitä enemmän vaihtoja, sitä hankalammaksi liikkuminen koetaan ja aikaa kuluu. Joillekin tämä sopii, joillekin ei.
LIIKKUMISESTA käytävässä keskustelussa on kysymys usein arvoista. Arvovalinta on myös sujuva arki.
Keskustelussa etenkin kolme aihetta nousee pintaan: 1. suoran yhteyden puuttuminen Etelä-Tuusulasta, Hyrylästä Helsinkiin, Kamppiin. 2. lakkautunut yhteys 962 Hyrylästä suoraan Aviapoliksen alueelle/lentokentälle/Jumboon ja 3. Tuusulan sisäinen liikenne.
Olen tunnistanut valitettavasti asenteellista suhtautumista liikkumisen ongelmiin. Ihmisten tarvetta liikkua sujuvasti, vaihdotta (esimerkiksi Hyrylästä Kamppiin tai lentokentän alueelle) vähätellään ja todetaan vain ihmisten tottuneen liian hyviin yhteyksiin.
Tätä suhtautumista olen todennut olevan myös luottamushenkilöiden käymissä keskusteluissa, joissa on todettu: ”Hakaniemi on Helsingin keskustaa, turha rutista.”
KESKUSTELU joukkoliikenteestä on laajennettava ylipäänsä liikkumiseen Yhä useammin kyse on niin yksittäisten, muutamien ihmisten liikkumisesta kuin joukkojen liikkumisesta.
Jo ennen korona-aikaa ihmetystä herätti usein bussien tyhjyys. Syytä on arvioida, miten liikkumisemme järjestämme etenkin täällä Tuusulan rajojen sisällä.
Pystymme liikkumista tehokkaammin parantamaan, jos meillä on yhtenäinen näkemys kunnassa ja viemme eteenpäin kaikkia liikkumisen parantamiseksi tekemiämme päätöksiä, ei vain niitä, jotka sopivat jollekin.
Sisäisen liikenteemme parantaminen uusin keinoin, kokeiluin on yksi kunnanvaltuustomme päättämistä, mutta tekemättä jääneistä toimenpiteistä.
Tarkoitus oli kokeilla kutsuohjattua liikennettä, vuonna 2019 lakkautuneen Sampo-liikenteen uudenlaista ratkaisua. Valitettavasti tämä on jäänyt vain kirjaukseksi ilman tekoja.
Perinteisellä aikataulutetulla reittiliikenteellä ei pystytä ratkaisemaan sisäisen liikkumisemme ongelmia.
On tartuttava uusin tapoihin ennakkoluulottomasti ja ymmärrettävä, että HSL:n jäsenenä meillä on oikeus saada aikaan sujuvampaa liikkumista ja on uskallettava haastaa perinteiset liikkumisen tavat.
Kirjoittaja on Tuusulan apulaispormestari (Tupu).