Lukijalta Jussi Salonen: Riihikallion uusi koulukampus on juuri sopivan kokoinen Keski-Uusimaa 5.4.2020

Riihikallion uusi koulukampus on juuri sopivan kokoinen 

Riihikallion monitoimikampuksen hankesuunnitelma on ensi maanantaina Tuusulan kunnanvaltuuston hyväksymiskäsittelyssä. Suunnitteilla on runsaan 800 oppilaan koulu. Nykyisessä Riihikallion koulussa on noin 670 oppilasta. Riihikallion hanke on keskeinen osa Tuusulan kunnan v 2018 hyväksyttyä palveluverkkosuunnitelmaa, jota olemme viime joulukuussa valtuustossa päivittäneet. Varauduimme pienentämään koulun kokoa 900 oppilaasta 800 oppilaaseen muuttuneiden oppilasennusteiden takia. 

Riihikallion uudelle koululle riittää oppilaita suunnitellussa laajuudessa, nelisarjaisena. Riihikallion koulu on jo nyt osin nelisarjainen, kun menossa olevana lukuvuonna 2019-2020 ykkös- ja kolmosluokkalaisia on neljällä rinnakkaisluokalla. Tulevana lukuvuotena 2020-2021 ilmoittautumisten ja muuttojen takia oppilasmäärä edellyttäisi neljän rinnakkaisluokan perustamista neljälle alakoulun ikäluokalle 2, 3, 5 ja 6.  

Tulevaisuudessa nykyinen Hyrylän koulukeskus puretaan. Lukion Hyrylän toimipiste siirtyy Monioon Hyrylän keskustaan. Osa Hyrylän yläasteelle kuuluvista oppilaista nykyisen koulun eteläpuolelta siirtyy uuteen Riihikallion kouluun. Matkaa on noin kaksi kilometriä. Oppilaita Hyrylän koulukeskuksen luokilla 7-9 on nyt 436. 

Tuusulanväylän itäpuolella Bostonin/Amerin alueella on runsaasti lainvoimaista, rakentamatonta asuntorakennuskaavaa 200-250 asukkkaalle. Alueella on myös kaavoitushanke Amerin tehdasrakennuksen itäpuolelle, johon alustavasti on suunnitteilla rakentamista myös 200-250 asukkaalle. Riihikallion monitoimikampus on osa ehdotusvaiheessa olevaa Pellavamäentien asemakaavaa. Aivan koulun lähietäisyydelle on suunnitteilla asumista noin 650 asukkaalle, suuri osa tästä lapsiperheiden suosiossa olevaa pientaloasumista. 

Oppilaita siis riittää lähivuosina. En jaa Pekka Heikkisen huolta liian suuresta koulusta. Pekka Heikkinen ehdottaa Riihikallion koulukampus-hankkeen palauttamista uudelleen valmisteluun, pienentämistä kolmisarjaiseksi ja myös liikuntatilojen pienentämistä (Keski-Uusimaa 3.4.2020). 

Toisin kuin Pekka olen pikemminkin huolissani liikuntatilojen riittävyydestä. Vanha säilytettävä liikuntasali on kooltaan noin 30×15 metriä, yhteensä 460 m2. Koripallokentän suuruinen. Uudisrakennuksen liikuntatila on noin 21×32 metriä, yhteensä 667 m2. Ei edes salibandykentän 20x40m +2m turvalueet mittainen. Uudessa koulussa näillä kahdella liikuntatilalla kuitenkin pärjäämme. Tilat voidaan jakaa viiden eri ryhmän käyttöön. Emme edes haaveile Kellokosken koulun 980 m2 suuruisesta salista. 

Liikuntatiloja käyttää myös läheinen Pellavan päiväkoti lähes 150 lapsineen. Vanhan koulun uusin kaksikerroksinen osa säilyy. Alhaalla koulun käden taitojen tilat, ylhäällä noin 700 m2 tilaa, ns pajatalo, ulkopuolisten, kuntalaisten käyttöön, vuokrattavaksikin.

Talous ja tulevaisuus on tärkeä näkökohta. Väistötiloissa (pedagogisesti vain tyydyttävät) toimiminen on kunnalle erittäin kallista. Riihikallion runsaan 2.000 m2 nykyisistä väistötiloista maksamme pääomavuokraa 34€/m2/kk, vuodessa yhteensä noin 830.000 euroa. Uudessa viisi kertaa suuremmassa Riihikallion koulussa, vajaa 11.000 m2, maksamme pääomavuokraa tilakeskuksellemme 11€/m2/kk, yhteensä 1.426.000 euroa. Tiloista, jotka ovat Tuusulan kunnan omaisuutta. Hankkeemme on taloudellisestikin perusteltu. 

Tulevaisuutta on ennen kaikkea toimiminen uusissa niin oppilaille kuin henkilökunnalle terveellisissä tiloissa, ilman sisäilmaongelmia. Tulevaisuutta ovat myös monipuoliset, pienempine ja suurempine oppimistiloineen olevat tilat, joissa voimme toteuttaa eri oppijat ja oppimistyylit huomioonottavaa opettamista sivistyskuntamme arvojen ja tavoitteiden mukaisesti.

Koronaepidemia koettelee meitä tuusulalaisia ja Tuusulan kuntaa parhaillaan. Poikkeusolojen pituudesta meillä ei ole tietoa. Varmaa on kuitenkin se, että jossain vaiheessa palaamme normaaliin aikaan.  Nyt epävarmanakin aikana meidän on uskallettava tehdä päätöksiä, joilla rakennamme tulevaisuutta yhteiseksi hyväksi ja näytämme suuntaa kriisistä pois.

Jussi Salonen 

apulaispormestari

kunnanvaltuutettu (Tuusulan puolesta ry Tupu)

Tuusulan kasvatus- ja sivistyslautakunnan puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.