
HUS on harmissaan, niin on moni muukin
Viime vuoden lokakuussa Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän (”Keusote”) yhtymävaltuusto hyväksyi yksimielisesti kuntayhtymän strategian perusteellisen helmikuussa 2019 alkaneen valmistelun jälkeen. Strategiassa yhtenä painopisteenä on ”Tulevaisuutta rakentavat ratkaisut”, tätä tukevaksi strategiseksi tavoitteeksi vuosille 2020-2025 asetettiin ”Keusote on tiedolle johtamisen kärjessä” ja erottautumistekijäksi otettiin ”Edelläkävijä hyvinvointiteknologian hyödyntämisessä.”
Keskeisin toimenpide tiedolla johtamisen tavoitteessa on Keusotessa käytössä olevien sähköisten palveluiden uudistaminen. Keusotella on tällä hetkellä käytössä 16 erillistä pääjärjestelmää ja noin sata oheisjärjestelmää, osa näistä jo elinkaarensa lopussa.
Tämä kokonaisuus on hankala, vanheneva, käyttäjiltään aikaa ja kunnilta rahaa vievä, tehoton. Tiedolla johtaminen onnistuu manuaalisesti tietoa keräämällä, siis epävarmasti ja hitaasti.
Viime kuukaudet olemme valmistelleet ja osin jo toteuttaneetkin Keusoten tuottavuusohjelman 2020-2022 toimenpiteitä. Ohjelman toimenpiteillä tavoitellaan noin 38 miljoonan euron kustannusten alenemaa vuosien 2020-2022 aikana.
Me Tuusulassa olimme samassa tilanteessa neljä vuotta sitten. Meillä oli hajanaisia tietojärjestelmiä, osa vanhenemassa käsiin. Päätöksenteko yhtenäisestä potilastietojärjestelmästä oli tuolloinkin vaikeaa. Apotin vaihtoehtona oli ”ihan pian” valmistuvia, edullisia järjestelmiä kuten UNA tai sitten haluttiin antaa suomalaisille koodaajille mahdollisuus tehdä uusi. Päätimme kesäkuussa 2016 liittyä Apottiin. UNAsta ei ole valmista tullut vieläkään.
Nyt talvella 2020 Keusoten tehdessä liittymispäätöstä samanlaista puhetta oli taas ilmassa. Unan sijasta Keusoten päätöksenteossa esille otettiin Esko Oulusta, uusi kilpailutus (kesto 4-7 vuotta) ja jo totuttuun tapaan suomalaiset ohjelmistoyritykset, joille pitäisi antaa mahdollisuus tehdä kokonaan uusi järjestelmä. Päätöksentekoon oli tuomassa vaikeutta myös kiristynyt kuntatalous ja aivan viime vaiheessa myös koronaepidemia.
Niinhän sitten kävi, että Keusoten yhtymävaltuusto 16.4.2020 hylkäsi äänin 23-18 Apottiin liittymisen. Samalla Keusoten yhtymävaltuusto heitti roskakoriin keskeisen, yksimielisesti päättämämme strategisen tavoitteemme tiedolla johtamisesta, myös tuottavuusohjelmamme keinoja talouden kurissapysymiseksi.
Ymmärrän hyvin HUSin toimitusjohtajaa Juha Tuomista (K-U 24.2.2020 Hus harmittelee Apotti-päätöstä), kun hän harmittelee Keusoten ja Espoon päätösten takia Uudenmaan soten tietojärjestelmien pirstaloitumista. Olen Tuomisen kanssa samaa mieltä: alueen sotekehittämisen kannalta yhteinen potilastietojärjestelmä olisi ainoa järkevä vaihtoehto. Apottikaan ei kerralta muuta vanhaa moitteettomaksi uudeksi. Alkutaipaleeseen liittyy aina ongelmia ja ongelmaratkaisua, jatkuvaa kehittämistä kohti toimivampaa.
Koronan myötä tullut karanteeni, talouden pysähdys, kuntatalouden vaikeudet, eivät ole riittäviä syitä sille, että tulevaisuutta ei pohdita. Vaikeinakin aikoina katse on oltava tulevaisuudessa, pystyttävä sietämään epävarmuutta ja tehtävä päätöksiä, joilla rakennamme parempaa tulevaisuutta, reagointikykyä myös tuleviin yllätyksiin.
Tuusula kulkee Keusoten kunnista etujoukkona tulevaisuutta rakentaen. Tuusula, Helsinki, Kirkkonummi, Kauniainen ja Kerava sekä HUS diagnostiikan kuvantamistoiminnot ottavat Apotti-järjestelmän käyttöön lauantaina 24.4.2021. Näin saamme Keusotessa vertailutietoa, miten uusi ja vanha toimivat. Yhdessä tätä olisi ollut parempi tehdä.
Jussi Salonen
apulaispormestari (Tuusulan puolesta ry Tupu)
Keusoten yhtymävaltuuston jäsen, yhtymähallituksen varajäsen.
Tuusula