Keski-Uusimaa 2020-09-26 Lukijalta Jussi Salonen: Keskustellen yhdessä

Keskustellen yhdessä

Jussi Salonen

Kaisu Tuusulan Kellokoskelta oli huolissaan lasten leikkipuistojen turvallisuudesta (K-U 18.9.). Kyse oli Kellokoskella Roinilan päiväkodin pihalla ja Björkheimin puistossa kokoontuvista nuorista mopoilijoista ja heidän aiheuttamastaan häiriöstä.

Kaisun kuvaamat ilmiöt ovat tuttuja myös meille sivistyksen toimialueella. Kellokosken lisäksi vastaavaa on ollut myös muualla Tuusulassa.

Olemme havainneet, että kuluvan koronaepidemian aikana häiriökäyttäytymistä on ollut normaalia enemmän. Tilanteemme kunnan tasolla on onneksemme paljon parempi kuin monissa muissa kunnissa.

NÄIHIN Kaisun esittämiin ongelmiin olemme reagoineet. Päiväkotien henkilökunta neuvoo nuoria ja pyytää heitä ottamaan huomioon myös iltahoidossa Roinilassa olevat lapset huoltajineen.

Nuorisotyöntekijämme ovat jalkautuneet nuorten pariin normaalia enemmän ja käyneet keskusteluja heidän kanssaan, millaisella käyttäytymisellä kunnioitamme kaikkien rauhaa ja olemista.

Esillä on ollut myös se, missä on sopivaa kokoontua ja millä tavalla ottaen huomioon korona-ajan vaatimukset terveysturvallisuudesta.

Wilman kautta olemme pyytäneet vanhempia kiinnittämään huomiota varsinkin nuorten ryhmissä liikkumiseen.

Hygieniasuositukset ovat edelleen voimassa, todennäköisesti kiristymässä ja isoja kokoontumisia tulisi välttää, jotta pysymme terveenä eikä altistumisia tulisi.

Olemme lisänneet vartiointia ja säännöllisesti kiertävät vartijat pystyvät puuttumaan häiriökäyttäytymiseen. Poliisi on myös yhteistyökumppanimme arjen turvallisuuteen liittyvissä asioissa ja puuttuu, kun siihen on syy.

Usein esille tulevalla kameravalvonnalla on rajallinen vaikutus.

KEINOJA on monia, mutta tärkeintä on keskusteluyhteyden säilyttäminen. Huutamalla ei saa asioita paranemaan.

Maltti, vaikka miten mielessä myllertää oikeutetusti, on tässäkin valttia niin harmistuneilla naapureilla kuin häiriötä aiheuttavillakin.

Usein kuultu sanonta ”koko kylä kasvattaa” on totta tässäkin. Tämä vaatii meiltä kaikilta, paikalliselta yhteisöltä osallisuutta näissä arjen ongelmissa.

Kaisu, haluamme kantaa vastuumme lasten leikkipaikkojen turvallisuudesta. Emme siihen kuitenkaan yksin pysty, vaan tässäkin työssä tarvitsemme kaikkien osallisuutta ja ymmärrystä.

Kirjoittaja on Tuusulan apulaispormestari (Tupu).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.